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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril.
Data corrente:  07/11/2018
Data da última atualização:  08/11/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LORINI, A.; WOBETO, C.; BONALDO, S. M.; BOTELHO, S. de C. C.; SINHORIN, A. P.
Afiliação:  ALEXANDRE LORINI, Doutorando UFPEL; CARMEN WOBETO, UFMT, SINOP; SOLANGE MARIA BONALDO, UFMT, SINOP; SILVIA DE CARVALHO CAMPOS BOTELHO, CPAMT; ADILSON PAULO SINHORIN, UFMT, SINOP.
Título:  Chemical composition and antifungal activity of propolis on Aspergillus flavus.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Bioscience Journal, v. 34, n. 5, p. 1298-1307, 2018.
ISSN:  1981-3163
DOI:  http://dx.doi.org/10.14393/BJ-v34n5a2018-36601
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Research has indicated the antifungal activity of ethanol extracts from propolis (EEP) on fungi of the genera Phakopsora, Colletotrichum, and Cercospora. Here, chemical compositions and antioxidant activity of three EEP (propolis from Scaptotrigona polysticta stingless bee and two types produced by Apis mellifera - red and brown) were evaluated and their action against Aspergillus flavus was investigated. Ash, dry extract, total phenolic and total flavonoid contents were determined. Phenolic composition was evaluated by high performance liquid chromatography, with using the following reference substances: gallic acid, caffeic acid, ρ-coumaric acid, ferulic acid, quercetin, kaempferol, and apigenin. Tests on mycelial growth, sporulation, and germination of spores were performed to assess the biological activity of the EEP on A. flavus. All EEP showed low dry extract content (<11%) with adequate amounts of ash (<5%). The red EEP (Apis mellifera) showed the highest contents of total phenolic and total flavonoid (5.38 and 2.77 g 100 g-1), while the highest recorded antioxidant activity was exhibited by brown EEP (92.9%). The EEP of S. polysticta presented higher levels of ρ-coumaric acid (10.99 mg g-1), while red and brown extracts from A. mellifera stood out with the highest levels of quercetin (27.26 mg g-1) and gallic acid (5.88 mg g-1), respectively. No extract was effective in inhibiting mycelial growth and sporulation of A. flavus, but red EEP inhibited spore ger... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Apis melífera; Fungitoxicity; Phenolic; Scaptotrigona polysticta.
Thesagro:  Aspergillus Flavus; Composição Química.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/185588/1/2018-cpamt-silvia-botelho-chemical-antifungal-propolis-aspergillus-flavus.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMT1105 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  11/07/1995
Data da última atualização:  21/06/2021
Autoria:  CALZAVARA, B. B.
Afiliação:  BATISTA BENEDITO G. CALZAVARA, IPEAN.
Título:  Fruticultura tropical amazônica.
Ano de publicação:  1968
Fonte/Imprenta:  Cruz das Almas: IPEAL, 1968.
Páginas:  9 p.
Idioma:  Português
Notas:  Trabalho apresentado no 1º Seminário Brasileiro de Fruticultura, 1968, Cruz das Almas, BA.
Conteúdo:  Esta trabalho visa divulgar algumas de nossas frutas, constantemente utilizadas na alimentacao regional e com alta possibilidade de aproveitamento. Focalizamos de maneira rapida, as especies mais importantes que compoem o grupo de frutas tipicas do Para, apresentando sua classificacao, epoca de producao, habitat, etc.
Palavras-Chave:  Brasil; Fruit; Fruticultura tropical; Muruci; Palmeira alimenticia; Patua; Tapereba; Tepereba; Tucuma.
Thesagro:  Abacaxi; Abiu; Açaí; Araticum; Arbusto; Árvore; Bacaba; Bacuri; Biriba; Buriti; Castanha do Para; Cupuaçu; Fruta Tropical; Fruticultura; Murici; Nomenclatura; Patauá; Pupunha.
Thesaurus NAL:  Amazonia; Ananas.
Categoria do assunto:  --
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223916/1/Fruticultura-tropical-amazonica.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU4230 - 1UPCFL - PP0019000190
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